RSS

 

Vijf Amsterdamse antiquariaten presenteren hun specialisme in september en oktober bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Dat gebeurt in de vorm van lezingen in het Museumcafé aan de Oude Turfmarkt. Bezoekers krijgen daarna een rondleiding of toelichting van een conservator van de Bijzondere Collecties en er is gelegenheid voor verdere kennismaking. De meeste bijeenkomsten zijn op vrijdagmiddag, wanneer ook de Boekenmarkt op het Spui wordt gehouden. De lezingen vinden plaats in het kader van Hidden Treasures en Amsterdam Wereldboekenstad en worden georganiseerd in samenwerking met de Nederlandsche Vereeniging van Antiquaren. Ze duren van 15.30 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

PROGRAMMA

vrijdag 26 september:

Antiquariaat Gerits & Zn. presenteert Paul Dijstelberge:

Een filosoof en zijn uitgever.

De uitgever Jan Rieuwertsz heeft een belangrijke rol gespeeld bij het verspreiden van de radicale ideeën van Spinoza en andere grote zeventiende-eeuwse denkers. In zijn lezing gaat Paul Dijstelberge in op het netwerk en op het opmerkelijke fonds van deze doopsgezinde uitgever tegen de achtergrond van de Hollandse boekcultuur in de hoogtijdagen van de Republiek.

Dr. Paul Dijstelberge is adjunct-conservator bij de Bijzondere Collecties en docent Boekwetenschap bij de Universiteit van Amsterdam.

vrijdag 3 oktober:

Wilma Schuhmacher spreekt over:

Het is niet wat het lijkt. Over boeken en banden 1890-1940.

Na een heel leven met boeken bekijkt de grande dame van het Amsterdamse antiquariaat, Wilma Schuhmacher, eerste en andere drukken uit de Nederlandse literatuur nog meer van de buitenkant. Ze spreekt over grote en soms ook minieme verschillen in banden rond een en dezelfde druk van een en dezelfde tekst. Deze kunnen wijzen – en doen dat ook vaak – op nieuwe en vaak dus latere bindpartijen. De druk is dan uit het goede jaar, de band of omslag niet. Een uitdaging voor de verzamelaar en voor de wetenschap.

Wilma Schuhmacher is antiquaar.

vrijdag 10 oktober:

Antiquariaat Brinkman presenteert Marita Mathijsen:

Van boeken geleende ogen. Hoe Amsterdam gezien werd in de negentiende eeuw.

Wij kunnen een stad uit het verleden niet meer zien zoals die in werkelijkheid was. Van het negentiende-eeuwse Amsterdam zijn er wel nog soms een paar filmpjes en wat foto’s, maar onze kennis komt merendeels uit boeken. Uit beschrijvingen van toeristen, maar ook uit romans die in Amsterdam spelen, uit platenboeken, uit stadsatlassen. In deze lezing zullen boeken over Amsterdam aan de orde komen die het beeld van Marita Mathijsen bepaald hebben.

Prof. dr. Marita Mathijsen is hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en columniste.

 

donderdag 16 oktober:

Antiquariaat Rashi presenteert Abraham Rosenberg:

Amsterdam, wereldcentrum van het joodse boek.

In 1604 wordt het eerste joodse gebedenboek te Amsterdam gedrukt, in het Spaans. Waarom in het Spaans? De uitgave van de tweede Amsterdamse Talmoed-editie (1712-1720) wordt van 1714 tot 1720 onderbroken. Waarom? Menasseh ben Israël publiceert de Spaanse editie van het eerste deel van zijn boek Conciliador met als imprint Frankfurt; behalve de twee in Amsterdam verplichte approbaties voegt hij er nog drie uit Frankfurt toe. Waarom dit alles? Ten slotte: waaraan was de teloorgang van Amsterdam als centrum van de internationale joodse boekproductie te wijten?

Drs. Abraham Rosenberg is bibliothecaris van de Bibliotheek Ets Haim-Livraria Montezinos.

vrijdag 24 oktober:

Antiquariaat JOOT presenteert Simon de Jong:

Conceptuele kunst in Amsterdam en het kunstenaarsboek.

De jaren zestig en zeventig vormden een minimale episode in de kunstgeschiedenis. Nieuwe media als performance en video, stromingen als Minimal Art, Fluxus, Zero en Nouveau Réaliste radicaliseerden in een efemere vorm. Conceptuele kunst: de kunst als idee. Er gebeurde veel in deze sfeer in Amsterdam. Het kunstenaarsboek werd een belangrijke uitingsvorm. Wat kleeft er voor paradoxaals aan deze vorm? Werden kunstenaars filosofen? En waarom zijn deze boekjes wereldwijd gewild en daardoor interessant voor het kunstantiquariaat?

Simon de Jong is antiquaar.

Bijzondere Collecties
Oude Turfmarkt 129
1012 GC Amsterdam
open: ma-vrij 9.30-17 uur, za en zo 13-17 uur
tel. 020-5257300;
e-mail receptie-otm@uva.nl
www.bc.uba.uva.nl