RSS

Congressen

FAGEL SYMPOSIUM, TRINITY COLLEGE, DUBLIN 4th – 6th September 2008

In 1802, at the height of the Napoleonic Wars, Hendrik Fagel, Greffier of Holland, lived as an exile in London, where reduced circumstances eventually forced him to sell the family library. Trinity College, Dublin, aquired the entire collection, increasing the holdings of the College library by 40%, from 50 000 to 70 000 volumes. Representing the intellectual and social interests of a wealthy and distinguished Dutch family over a period of some 200 years, the collection transformed the contents of the university library that had until then been dominated by theology.

Today Fagel’s books, pamphlets and maps live a discrete life in the East Pavilion of the magnificent Old Library. The existence of the Fagel collection is virtually unknown outside Dublin and the research potential of these resources has been little exploited. To help remedy this situation a symposium will be held in Dublin (September 4-6). Its immediate purpose is to bring together a number of academics and librarians, who are working either on the history of the book or in any of the fields mentioned above (and others), to discuss the collection. Further information will soon be accessible or contact Tim Jackson at tjackson@tcd.ie or by post to Department of Germanic Studies, Arts Building, Trinity College, Dublin 2, Ireland.

*

Comité International de Paléographie Latine
Enseigner l’écriture, apprendre à écrire – Teaching writing, Learning to write

2-5 september 2008
16de congres met als keynote spreker: Malcolm Parkes (Keble College, Oxford). Daarnaast talloze lezingen van geleerden uit de hele wereld over allerlei paleografische- en codicologische problemen. Voor nadere informatie: email met pamela.robinson@sas.ak.uk en zie: http://www.palaeographia.org/cipl/colloq.htm

*

AFTER ARUNDEL: RELIGIOUS WRITING IN FIFTEENTH CENTURY ENGLAND University of Oxford

16-18 April 2008
De afdeling Engels organiseert samen met de Bodleian Library een internationaal congres n.a.v. de 600ste viering van de Arundal Constitutions.

Er zijn als thema’s o.a.:
Humanism and Intellectual Reform, Heresy and its Textual Afterlife et.al. Lezingen welkom, een abstract van 500 woorden kan worden ingediend bij vincent.gillespie@ell.ox.ac.uk

Lady Margaret Hall, Oxford OX2 6QA

*

BOEKPRESENTATIE

Erasmushuis, Leuven (Letterenfaculteit, Blijde Inkomststraat 21)

14 december 2007, 10 uur presentatie van het boek van Barbara Baert en Katrhyn Rudy

Weaving, Veiling, and Dressing: Textiles and their Metaphors in the Late Middle Ages, Medieval Church Studies, vol. 12 (Turnhout: Brepols, 2007)

*

GRUUTHUSE- HANDSCHRIFT IN WOORD EN KLANK

Academiegebouw, Gent

30/11/2007 om 10:30 uur

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTNL) organiseert op 30 november een colloquium over het Gruuthuse-handschrift, gevolgd door een concert van een aantal liederen in een nieuwe uitvoering. Het Gruuthuse-handschrift is nu toegankelijker dan het ooit geweest is. Belangstellenden kunnen op de site van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag door het handschrift bladeren, de teksten lezen en zelfs een aantal liederen beluisteren. De nieuwe aandacht voor deze oudste muzikale bron in de Nederlandse taal, was voor de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde de aanleiding om samen met de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag en de Soevereine Hoofdkamer van Retorica De Fonteine te Gent een colloquium te organiseren. Sprekers zijn: Noël Geirnaert (Stadsarchief Brugge) over de betekenis van het Gruuthuse-handschrift in het Brugge van omstreeks 1400, Herman Brinkman en Ike de Loos over de nieuwe editie die aan het Huygens Instituut (Den Haag) wordt voorbereid, Johan Oosterman (Radboud Universiteit Nijmegen) over de gebeden, Joris Reynaert (Universiteit Gent) over artes-aspecten in enkele Gruuthuseteksten en Karl Kuegle (Universiteit Utrecht) over de muziek. Maria Kaldenhoven (Koninklijke Bibliotheek Den Haag) licht toe welk onderzoek nu met behulp van nieuwe scantechnieken mogelijk wordt. Het concert s’ avonds wordt uitgevoerd door het Fala Musica ensemble. De dag wordt georganiseerd met de steun van de Stad Gent.
*

SYMPOSIUM NBV

Op vrijdag 23 november werd in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag een symposium georganiseerd door de Nederlandse Boekhistorische Vereniging met ca. 150 deelnemers. Onder de titel Licht Beduimeld… gaven 8 geleerden zeer uiteenlopende presentaties. De Koninklijke Bibliotheek organiseerde naar aanleiding van het thema een tentoonstelling over interessante voorbeelden van gebruiksporen in boeken. De website van de Vereniging biedt een presentatie van dit thema in boeken van eigen leden. Zie www.boekgeschiedenis.nl

*

Derde LIBER congres/ 3rd LIBER CONFERENCE

Preussische Staatsbibliothek in Berlijn

28 – 30 november 2008
Na Stockholm (2000) en Den Haag (2003) is nu Berlijn aan de beurt: van 28 tot 30 november 2007 organiseert LIBER’s Manuscript Librarians Group – die vaart onder de vlag van de Association of European Research Libraries – haar derde internationale conferentie in de Staats­bibliothek aldaar. De nadruk zal liggen op de wijze waarop hand­schriftenconservatoren hun collecties presenteren aan een veel­vormig publiek. Het volgende congres zal plaatsvinden in 2010 in Rome waar nog talloze handschriften wachten op ontsluiting. Voor meer informatie: http://staatsbibliothek-berlin.de/liber/

Of de LIBER website hosted bij de KB in Den Haag: http://liber-manuscripts.kb.nl

*

HENDRIK VAN VELDEKE

In Hasselt en Maastricht vindt van 6 oktober 2007 tot 6 januari 2008 tal van activiteiten plaats rond Hendrik van Veldeke, “de eerste Dietse dichter met Europese allures”: tentoonstellingen, lezingen, poëzie, muziek en workshops, voor zowel volwassenen als kinderen. Er wordt ook een prestigieus kunstboek over Veldeke gepresenteerd. Voor meer informatie:
http://www.vivaveldeke.eu

*