RSS

DIVERSEN

LONDON, BRITISH LIBRARY

400 new entries for Medieval and Renaissance manuscripts (with at least one image per record) from the British Library Harley Collection have been made available online as part of the Catalogue of Illuminated Manuscripts (http://www.bl.uk/catalogues/illuminatedmanuscripts/welcome.htm). Uploads take place every 6 months.

Please have a look!

*

EMERALD backfiles

De British Library in Londen kondigt ook aan dat zij in samenwerking met de Emerald Group Publishing Ltd. een project is begonnen om het volledige archief te digitaliseren van tijdschrifttitels op het gebied van ‘business, management, library and information services, materials science, and engineering’. Onder titel Emerald Backfiles komen begin 2008 meer dan 50.000 artikelen uit 120 tijdschriften in PDF format beschikbaar.

*

Nog meer nieuws uit de British Library in Londen: op 10 oktober werd door prinses Margaret het nieuwe The British Library Centre for Conservation geopend. Dit centrum biedt gloednieuwe faciliteiten voor boekconservering in de meest brede zin van het vak, met daarbij ook opleidings- en trainingsmogelijkheden. Hier zijn ook prachtige technische faciliteiten voor het Nationale Geluidsarchief gekomen. Daarnaast zijn er publieksmogelijkheden in de vorm van tours door de studios, demonstraties en lezingen.

*

BERN, Burgerbibliothek

Recent zijn twee nieuwe handschriftencatalogi verschenen van de Burgerbibliothek Bern waar sinds 1632 de verzameling van de Franse Humanist Jacques Bongars (met andere belangrijke toevoegingen) wordt bewaard. Het gaat om: Die orientalischen Handschriften der Burgerbibliothek Bern : Katalog / unter Ver­wendung der Vorarbeiten von Sven Bret­feld, Glen Dudbridge, Andreas Kaplony, Suishû Tomoko Klop­fen­stein-Arii, Heike Moser, Gudrun Schubert und Veronika Six be­arbeitet von Renate Würsch.

Wies­baden 2007. xxvi, 226 pp., 32 deels kl. ills. ISBN 978-3-447-05493-5 ca. € 64.

Meer informatie: http://www.codices.ch/catalogi/t_Bern_or.html of te bestellen bij: http://www.harrassowitz-verlag.de/

Ook is er nog een tweede catalogus te verkrijgen:

Les manuscrits grecs conservés à la Bibliothèque de la Bourgeoisie de Berne, Burgerbibliothek Bern : catalogue et histoire de la collection par Patrick Andrist ; photos : Jürg Bern­hardt ; index : Renate Burri. Die­tikon-Zürich : Urs Graf-Verlag, 2007. 352 pp., 77 kl. ills; CD-Rom met tekst en nog 98 ills. extra. ISBN 978-3-85951-269-6. € 116

Meer informatie: http://www.codices.ch/catalogi/t_Bern_gr.html of http://www.urs-graf-verlag.com/prospekte/prospekt_12.pdf , of bestellen bij:http://www.urs-graf-verlag.com/index.php?funktion=uebersicht&kategorieID=1

*

 

UNESCO Werelderfgoed

In het voorjaar van 2007 zijn drie nieuwe museale paviljoens geopend op het eiland Reichenau waarin het belang van dit eiland in het Bodensee wordt toegelicht, waar met name de benedictijnerabdij (in 724 door bisschop Pirmin gesticht) in de vroege Middeleeuwen een belangrijk centrum van godsdienst, kunst, wetenschap en politiek in Euorpa was. Zie voor meer informatie: MUSEUM REICHENAU – Weltkulturerbe Klosterinsel Reichenau

 

*