RSS

Digitalia

MMDC: PORTAL TOT HET MIDDELEEUWSE HANDSCHRIFT IN NEDERLAND

Op 21 september 2007 is de website Medieval Manuscripts in Dutch Collections (MMDC) gepresenteerd. Deze portal stelt zich tot doel informatie te verschaffen over alle middeleeuwse handschriften die zich in openbare collecties in Nederland bevinden. In totaal gaat het om meer dan 6000 handschriften uit de periode tot het midden van de 16de eeuw. Verder bevat de website onder meer een beknopte paleografische atlas en een doorzoekbare versie van de beide delen van Manuscrits datés conservés dans les Pays-Bas.

*

ON-LINEGIDS VAN MIDDELEEUWSE HANDSCHRIFTEN IN BELGIË

Deze Waalse tegenhanger van MMDC wordt aangeboden door het Centre International de Codicologie en biedt een collectieve inventaris van alle middeleeuwse handschriften die in de Franse Gemeenschap van België worden bewaard. Er zijn 1300 beschrijvende fiches van handschriften in ontsloten.

*

MANUSCRITS ENLUMINÉS DES BIBLIOTHÈQUES DE FRANCE

Manuscrits enluminés maakt het mogelijk drie iconografische databestanden van geïllumineerde handschriften in Franse bibliotheken tegelijk te doorzoeken. Het gaat om Enluminures (Bibliothèques municipales), Liber Floridus (Bibliothèques de l’enseignement supérieur) en Mandragore (Bibliothèque nationale de France).

*

Lund

LUND UNIVERSITY LIBRARY

De Universiteitsbibliotheek in Lund heeft een project om de 67 middeleeuwse handschriften digitaal beschikbaar te stellen. Dit gebeurt onder de titel St Laurentius digital library, zie ook: http://laurentius.lub.lu.se/index_by_idno.html

*

BNB ONLINE
De Bayerische Staatsbibliothek München bezit de grootste collectie incunabelen ter wereld: momenteel 9708 edities in bijna 20.000 exemplaren. De collectie is beschreven in een gedrukte catalogus, die ook online toegankelijk is: http://www.bsb-muenchen.de/Inkunabeln.181.0.html. Dankzij fondsen van de Deutsche Forschungsgemeinschaft zal de komende jaren de collectie geheel worden gedigitaliseerd *

BIBLIOTHECA AUGUSTA

De in het Latijn gestelde website Bibliotheca Augusta, onderhouden door Ulrich Harsch, biedt veel materiaal over middeleeuwse literatuurgeschiedenis, waar Manuscriptorium -Tsjechisch project – toegang biedt tot een groeiende verzameling digitale bronnen over boekgeschiedenis en een digitale bibliotheek van handschriften en oude drukken.

*